Assistentiewoning kopen

Een assistentiewoning biedt 65-plussers de mogelijkheid om toch zelfstandig te leven. De woning is speciaal aangepast aan de behoefte van de 65-plus doelgroep. Een erkende assistentiewoning zal minimaal aan een aantal eisen voldoen. In het verloop van dit artikel zal dit duidelijk worden.

Aan welke eisen moet een assistentiewoning voldoen?

Volledig rolstoeltoegankelijk: geen drempels, brede deuropeningen, brede gangen, een lift (mocht de woning bestaan uit meerdere verdiepingen). Garantie op onmiddellijke zorg: in geval van nood zijn er hulpverleners in de buurt.
Gemeenschappelijke ruimte: hier kunnen bewoners van de serviceflat met elkaar in contact komen.
24 uur toezicht: via een personenalarmsysteem kan er toezicht gegarandeerd worden.
Woon assistent: hij of zij kan eventueel helpen bij problemen en waar nodig jouw vragen beantwoorden.

Alternatieven voor een assistentiewoning

Wil je nog niet in een serviceflat wonen en ben je op zoek naar een woning waar je meer vrijheid hebt? Wellicht biedt een assistentiewoning uitkomst. Een assistentiewoning is een seniorenwoning die in de omgeving van een bestaande woning geplaatst wordt. Een aanleunwoning is zelfs volledig bevestigd aan de bestaande woning. Vaak zijn het de kinderen die in het huis wonen waaraan de aanleunwoning gebouwd wordt, echter kunnen dit ook andere familieleden of kennissen zijn.

Assistentiewoning of aanleunwoning?

De keuze voor een aanleunwoning is niet eenvoudig. Zo is de keuze tussen een assistentiewoning en aanleunwoning afhankelijk van meerdere factoren. Er moet niet alleen naar het verschil in kosten gekeken worden, maar ook naar de aanwezigheid van familie en uw gezondheid. Heb je kinderen of andere familieleden die dichtbij willen wonen en die eventueel voor je kunnen zorgen? Dan is een aanleunwoning een interessante optie. Het geeft echter meer vrijheid wanneer je kiest voor een losse woning. Dit zal je ook meer het gevoel geven dat je nog goed voor jezelf kunt zorgen
Bij Eigenwijs Bouw kun je enkel losstaande woningen (laten) bouwen. Kies je voor vrijheid en wil je een assistentiewoning kopen? Neem dan contact op met onze experts.