Bouwbiologie: bouwmaterialen en inrichting

Bouwbiologie bestaat uit 5 verschillende pijlers. Een van deze pijlers draait om bouwmaterialen en inrichting. Er wordt gestreefd naar een prettig binnenklimaat door het gebruik van de juiste bouwmaterialen en inrichting.

Gebruik van natuurlijk bouwmaterialen 

 
In de bouwbiologie wordt veel aandacht besteed aan het gebruik van natuurlijke materialen die vrij zijn van schadelijke stoffen en een minimale radioactieve belasting hebben. Het streven naar een gezonde leefomgeving begint bij de keuze van materialen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook bijdragen aan het algehele welzijn van bewoners. De keuze voor natuurlijke bouwmaterialen is niet alleen duurzaam, maar beperkt ook de impact op de gezondheid van de bewoners tot een minimum.
 

Materialen voor gezonde luchtvochtigheidsbalans

 

Naast het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen is het ook van belang om te kiezen voor materialen die bijdragen aan een gezonde luchtvochtigheidsbalans. Sommige bouwmaterialen hebben de eigenschap vocht te reguleren, waardoor ze actief bijdragen aan het in stand houden van een gebalanceerde luchtvochtigheid in de ruimte. Hout, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn natuurlijke vochtregulerende eigenschappen en kan helpen overtollig vocht op te nemen en weer af te geven. Door bewust te kiezen voor dergelijke materialen ontstaat er een prettige luchtvochtigheid die ook problemen zoals schimmelvorming voorkomt.

 

Optimale balans tussen warmte-isolatie, warmteopslag en luchttemperatuur

 

Bij bouwbiologie wordt er gestreefd naar een optimale balans tussen warmte-isolatie, warmteopslag, oppervlakte- en luchttemperatuur. Deze gebalanceerde aanpak draagt bij aan een comfortabele en energie-efficiënte leefomgeving. Deze balans wordt gerealiseerd door een zorgvuldige selectie van bouwmaterialen en de juiste technieken.

 

Goede akoestiek

 

Als laatste is ook een goede akoestiek onmisbaar voor een prettig woonklimaat. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de akoestiek binnen in de ruimtes, maar ook met isolatie tegen infrageluid. Deze geluiden zijn meestal niet te horen voor mensen maar kunnen wel verstoringen aan het lichaam veroorzaken zoals hoofdpijn en verminderde slaapkwaliteit.

 

De bovenstaande punten bevorderen allemaal het wooncomfort op een zo natuurlijk en duurzaam mogelijke manier. Dat is waar bouwbiologie voor staat.

BEREKEN HIER JOUW EIGEN WONING

Configurator