Onze bouwwijze

Bij ons kun je

jouw woning aanpassen naar je eigen wensen met zowel de indeling, gevelbekleding, kozijnen, uitbouw en nog veel meer. Onze woningen worden altijd Casco geplaatst. De afbouw verzorg je zelf of met behulp van een andere aannemer.

De woning is damp-open gebouwd; vergelijkbaar met een “gore tex” jas, wel waterdicht maar toch ademend. Dit zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat.

Wij ontzorgen bij het bouwproces zodat jij als starter of zelfbouwer kunt profiteren van onze kennis en kunde bij het tekenwerk, vergunningsaanvraag, BENG berekeningen, constructieve berekeningen en ventilatie berekening.

De stikstofberekeningen zijn geen onderdeel van ons aanbod maar kunnen wij namens jou uitbesteden aan een partner.

De woning is standaard geïsoleerd met houtvezel, in verschillende diktes, afhankelijk van jouw isolatiewensen. Houtvezel is een natuurlijk materiaal van restproducten uit FSC bossen. Ook blijft houtvezel van zichzelf koeler in de zomer. Vraag ons de verschillen in RC-waarde nader toe te lichten.

Onze bouwwijze
uitgelegd

Een kijkje in onze
werkplaats

Je kunt kiezen uit kozijnen van thermisch gemodificeerd naaldhout of hout met aluminium aan de buitenzijde zodat je geen onderhoudsschilderwerk hoeft te doen. Onze kozijnen kunnen ook met triple glas worden uitgevoerd. 

Kies je voor een traditionele baksteen, robuuste schuur of meer Scandinavische houtbouwuitstraling voor jouw gevel?

Het uiterlijk van jouw woning is bepalend voor  het woonplezier maar kan ook een rol spelen in de kosten. Zo kun je zelf de afbouw van de woning doen met bijvoorbeeld thermisch gemodificeerd gevelhout om in de kosten te besparen. Ook is deze gevelbekleding duurzaam, onderhoudsarm en milieuvriendelijk.

Wij kunnen de materialen voor gevelafwerking leveren met bijbehorende montage-instructies maar je kunt dit ook zelf aanschaffen. Ook metselwerk of stucwerk zijn opties voor de afwerking van de gevel, in dit geval regel je de materialen zelf.

Ons 10 fasen bouwtraject

Wij nemen onze eigenwijze bouwers aan de hand vanaf het eerste moment. Als je besluit om met ons samen te werken denken wij met je mee. Wij bouwen sinds 2014 houtskeletbouw woningen en hebben ervaring met veel verschillende klanten, gemeenten en omstandigheden.

Wij tekenen jouw huis uit, vragen de vergunning namens jou aan en plannen dan de hele bouwfase uit. Ook adviseren we bij hobbels in de weg en we houden tijdens het voortraject en bouw intensief contact met jou. Het voorbereiden van de bouw neemt veel meer tijd in beslag dan het feitelijke bouwen.

Iedere bouwfase sluit de vorige fase af, zo houden we het overzichtelijk en kun je echt aftellen.
Wij tellen graag met je mee….naar je droomhuis!

Ons stappenplan
uitgelegd

Zo zit de woning in elkaar

In onze werkplaats in Maasbommel maken wij de houtskelet delen die jouw woning vormen. Wij maken vloerdelen, muurdelen en dakdelen. Vuren balken vormen het frame dat wordt afgewerkt met OSB, geïsoleerd met houtvezel isolatie en bedekt met dampopen folie.

Al deze delen worden genummerd en passen aan en op elkaar. Tijdens het bouwen in de werkplaats wordt op de bouwplaats gewerkt aan de fundering om later de woning op te plaatsen. Wij brengen de woning in delen naar jouw kavel en op de bouwplaats wordt de woning met behulp van een kraan in 1 of 2 dagen in elkaar gezet. De week daarna worden de ramen en deuren geplaatst. Daarna is je woning wind en waterdicht.

Vertrouw op hout

FSC ® Certificering en Groenhypotheken

Wij zijn FSC gecertificeerd dat wil zeggen dat het hout is geoogst in een bos dat duurzaam wordt beheerd. Er wordt rekening gehouden met behoud van biodiversiteit, bescherming van waterlopen, veiligheid van bosarbeiders etc. Dit hout wordt onderscheiden van ander hout. De hele keten van-bos-tot-huis wordt gecontroleerd met certificaten die je bij afgifte overlegt aan de afnemende partij.

Als je een duurzame woning wilt bouwen onder FSC keurmerk dan is het mogelijk een Groenhypotheek af te sluiten. Meerdere banken werken hier mee en dit het kan kortingen en voordelen opleveren ten opzichte van een gangbare hypotheek.

Eigenwijs Bouw is hier op ingericht dus vraag ons naar de mogelijkheden voor jouw groene bouwproject.

Casco bouw

Dit wordt ook wel ruwbouw genoemd. Wat er bij casco woningen hoort verschilt per aannemer. Wat hoort er bij onze casco woningen en dus casco prijzen?

 • Buitenmuren
 • Binnenmuren
 • Fundering
 • Verdiepingsvloer incl. sparingen en trapgat
 • Dak elementen
 • Kozijnen, deuren en beglazing
 • Hang en sluitwerk
 • Tekenwerk
 • Vergunningsaanvraag
 • Constructieve berekeningen
 • Plaatsen van de woning

Alle delen zijn geïsoleerd en voorzien van damp-open folie.

De dak elementen van platte daken worden met reeds gelijmde EPDM folie aangeleverd, waardoor het casco bijna direct waterdicht kan worden geplaatst.

Niet in het casco maar wel door ons uit te voeren:

 • Riolering onder de woning, incl. grondriolering rwa
 • Goten en regenwaterafvoeren

Onze montagehandleiding speciaal voor jou!

Wij begeven ons met de afbouwmaterialen en montagehandleiding een klein beetje buiten ons specialisme; het  bouwen van casco woningen. Toch komen we onze bouwers graag tegemoet door ze op weg te helpen met het aanleveren van afbouwmaterialen en een montagehandleiding per onderdeel. We hebben geprobeerd om te schrijven voor beginnende en onervaren bouwers. Ook zijn wij per mail/chat bereikbaar voor eventuele vragen. Deze service ligt buiten het “pakket” dat klanten afnemen. Het monteren van materialen in eigen beheer blijft dus de verantwoordelijkheid van de klant/bouwer. Fouten na het volgen van de montagehandleiding kunnen dus niet worden verhaald op Eigenwijs Bouw. We geven ook duidelijk aan in de handleiding dat bij twijfel we adviseren om een vakman/vrouw in de arm te nemen om samen de montage te verzorgen.

Omdat op deze manier flink bespaard kan worden op de bouwkosten(zelf doen met behulp van youtube, cursussen, handleiding e.d.) konden wij al veel mensen bedienen die anders financieel niet waren uitgekomen met de bouwkosten. Aan een ieder om zelf te bepalen of het haalbaar is om de (gedeeltelijke)afbouw te combineren met werk, gezin en andere factoren in het leven.

Stel uw droomhuis zelf samen

Pakketten voor afbouw

Voor onze woningen leveren wij pakketten om zelf of met behulp van een aannemer of vakman/vrouw je woning af te bouwen.

Isolatie

Onze woonhuizen worden standaard voorzien van hoge isolatiewaarden volgens bouwbesluit. Hierbij moet je denken aan 3,7 rc waarde vloer, rc waarde wand 4,7 en dak RC 6,3. Vervolgens worden zowel de wanden en het dak voor zien van 6 cm extra isolatie t.b.v. een leiding spouw. Wij kunnen een isolerende houtvezelplaat leveren met bevestigingsmaterialen. Dit betreft een massieve houtvezelplaat waar de leidingen uit te frezen zijn. Het is eenvoudig zelf aan te brengen met onze montagehandleiding of met behulp van een vakman/vrouw. Je kunt ook kiezen om de buitenwand extra te isoleren en de koudebrug te onderbreken met onze houtvezelplaat aan de buitenzijde. Hier zijn zeer hoge RC waarden mee te halen. Wij leveren deze vezelplaat ook in een stucbare variant.

Gevelbekleding

Wij bieden standaard een keuze uit vier verschillende gevelafwerking, te weten:

Zweeds rabat

Gevelbekleding, licht opgeruwd, A-kwaliteit, afmeting 21x142mm. Thermisch gemodificeerd. Kleur naturel.

Channelsiding 

Gevelbekleding, licht opgeruwd, A-kwaliteit, afmeting 21x142mm. Thermisch gemodificeerd. Kleur naturel.

Verticaal open 

Gevelbekleding, licht opgeruwd, A-kwaliteit, afmeting 21x142mm. Voorzien van los geleverde horizontaal afgeschuinde achterhout latten en zwarte facadefolie t.b.v. openingen tussen verticale planken. Thermisch gemodificeerd. Kleur naturel.

Verticaal Triple shadow 

Gevelbekleding, licht opgeruwd, A-kwaliteit, afmeting 30x140mm. Voorzien van los geleverde horizontaal afgeschuinde achterhout latten. Thermisch gemodificeerd. Kleur naturel.

De houten gevelbekleding wordt standaard in kleur naturel geleverd. Tegen meerprijs kan het fabrieksmatig worden gebeitst 3x rondom. In gewenste RAL kleur. Ook een vergrijzer is mogelijk, dit zorgt voor het egaal vergrijzen van je houten delen.

Kies je voor een gestucte gevel? Dan leveren wij het pakket van 60mm houtvezelbeplating t.b.v. gestucte buitenafwerking. Inclusief bevestigingsmiddelen. Deze werkt tevens isolerend en koudebrug onderbrekend. Exclusief montage en stucwerk. Niet plaatsen bij onderste 30cm tot maaiveld.  Hier adviseren wij een kantplank toe te passen.

Antraciet cementgebonden kantplank t.b.v. afwerking onderzijde woonhuis. 8mm dikte, verzaagd in stroken van 300mm hoogte. Advies bij toepassing houten en gestucte gevelafwerking voor een extra duurzaam detail.

Zinken mastgoot, mastgootbeugels, koppel- en eindstukken en doorvoeren. Zinken regenpijp met hoekstukken en montagebeugels.

Okoumé plaatmateriaal, gegrond, t.b.v. boeiboord afwerking. Inclusief ventilatielatten t.b.v. achterhout.

Als je de prijzen van deze producten wilt weten kunt u mailen naar advies@eigenwijsbouw.nl of de configurator gebruiken.

Dakbekleding

Kozijnen

Dit is onderscheidend aan onze kozijnen

Onderhoudsarm

 
Onderhoudsvrije aluminium afwerking aan de buitenzijde of een volledig houten kozijn die bij juiste reiniging zeer onderhoudsarm is. 
 

Geproduceerd in Nederland

Lokale productie, dus weinig reisbewegingen.

Gemonteerd en afgelakt op project geleverd.

FSC gecertificeerd op zowel Larix als Red Grandis.