Passief bouwen

 

Op zoek naar de perfecte woning waarin duurzaamheid en comfort hand in hand gaan? Bij Eigenwijs Bouw bieden we een unieke benadering van passief bouwen met onze hoogwaardige prefab huizen. Onze casco woningen, worden op maat aangepast aan jouw wensen. Ontdek de mogelijkheden om je ideale passieve huis te bouwen, waarbij de voordelen van passief bouwen worden gecombineerd met de flexibiliteit van prefab constructies.

Wat is passief bouwen

 

Passief bouwen is een innovatieve benadering van duurzame architectuur die focust op het minimaliseren van energieverbruik voor verwarming en koeling. Dit wordt bereikt door een slimme combinatie van hoogwaardige isolatie, luchtdichtheid en geavanceerde ventilatiesystemen. In een passief huis wordt de natuurlijke energie van zonlicht en interne warmtebronnen maximaal benut, terwijl warmteverlies tot een minimum wordt beperkt. Hierdoor heeft dit type woning nauwelijks energie nodig om te koelen of te verwarmen. Het resultaat is een uiterst comfortabel binnenklimaat én energiezuinige woning.

Eigenschappen passieve woning

 

Een passieve woning onderscheidt zich door belangrijke eigenschappen die het tot een voorbeeld van duurzame bouw maken.

  • Hoogwaardige isolatie van de schil zorgt voor een aangename binnentemperatuur, het hele jaar door.
  • Hoge Luchtdichtheid minimaliseert warmteverlies
  • Thermische bruggen (koudebruggen) worden vermeden zodat warmteverlies tot een minimum wordt beperkt.
  • Ventilatiesystemen waarborgen een continue luchtverversing met behoud van energie-efficiëntie door middel van warmteterugwinning.
  • Zonlicht wordt optimaal benut via strategisch geplaatste ramen van drievoudig glas. Passiefhuizen worden ook vaak op het zuiden gebouwd om zonlicht zoveel mogelijk te kunnen benutten.

Voordelen van passief bouwen

 

Dat passief bouwen veel voordelen biedt, zul je ondertussen begrijpen. Zo zal de energierekening aanzienlijk lager uitvallen doordat de woning efficiënt met energie omgaat. Er wordt zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze verwarmd en gekoeld waardoor het gebruik van verwarming en airco tot een minimum wordt beperkt. Dit heeft niet alleen een positieve impact op de energierekening maar ook op het klimaat. Met passief bouwen beperk je jouw ecologische voetafdruk tot het minimum.

Daarnaast zorgt de uitstekende luchtkwaliteit in passieve woningen voor een gezond binnenklimaat. Ontdek hoe passief bouwen niet alleen duurzaamheid bevordert, maar ook leidt tot een verbeterde levenskwaliteit. Dit sluit ook goed aan op de principes van bouwbiologie.

Passiefhuis test

 

Een passiefhuis test wordt gedaan om de efficiëntie van het passieve ontwerp van een woning te waarborgen. Een test bestaat uit 3 onderdelen. Een thermografisch onderzoek brengt warmteverlies in beeld, waardoor eventuele isolatieproblemen worden geïdentificeerd. De Blowerdoortest type A en B meten respectievelijk de luchtdichtheid en luchtlekken, cruciale aspecten voor het handhaven van de energieprestaties. Type A focust op de gebouwschil, terwijl Type B het complete ventilatiesysteem en de interne luchtdichtheid onderzoekt. Samen brengen deze tests de prestaties van een passiefhuis in beeld.

Woningen van Eigenwijs Bouw

 

Met Eigenwijs Bouw ontwerpt en bouwt u eenvoudig zelf uw passiefhuis. In onze Nederlandse fabriek maken wij de prefab elementen waarna u de afbouw zelf doet. Onze prefab woningen voldoen op verschillende punten aan de principes van passief bouwen.

  • Al onze woningen worden geïsoleerd met houtvezel, een natuurlijk materiaal afkomstig van restproducten uit FSC bossen. Houtvezel blijft van zichzelf koeler in de zomer.
  • Bedekt met dampopen folie voor isolatie en ademend binnenklimaat
  • Kozijnen kunnen met triple glas (HR+++) worden uitgevoerd.

Wij hebben in 2023 met succes de opleiding passief ontwerpen afgerond. Hierdoor kunnen wij woningen passief ontwerpen én bouwen.

BEREKEN HIER JOUW EIGEN WONING

Configurator

 

Geniet van een duurzaam huis, lage energiekosten én een prettig binnenklimaat door de principes van passief bouwen te volgen. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

 

Contact opnemen