Mantelzorgwoning regels

Als je een mantelzorgwoning wil (laten) bouwen dan gelden er regels waaraan voldaan dient te worden. Verder is het niet voor iedereen even duidelijk of er een vergunning aangevraagd moet worden. In het verloop van dit artikel kom je meer te weten over de regels en de vergunning.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning voor ouderen mensen die behoefte hebben aan hulp. De zorgverlener stelt, op zijn of haar eigen terrein, een ruimte beschikbaar waar de mantelzorgwoning geplaatst kan worden. De zorgverlener van een mantelzorgontvanger is meestal het kind, een familielid of een goede vriend. Zorgverleners kunnen de mantelzorgwoning in de tuin laten plaatsen. Daarnaast kunnen zij in overleg met de mantelzorgontvangers ervoor kiezen om de mantelzorgwoning als aanbouw aan het huis te laten bouwen. Een laatste mogelijkheid is om een deel van het bestaande bouwwerk om te laten bouwen tot mantelzorgwoning.

Vergunning mantelzorgwoning

Tegenwoordig heb je geen omgevingsvergunning meer nodig mocht je een mantelzorgwoning op jouw eigen terrein plaatsen. Dit ligt anders wanneer je in een rijksbeschermd stadsgebied woont of als je pand een monument is. Dan heb je vaak wel een omgevingsvergunning nodig. Verder zijn de regels voor het plaatsen van een mantelzorgwoning uitstekend te vergelijken met de regels voor een tuinhuis of garage. Net als bij een tuinhuis of garage is er voor een mantelzorgwoning ook geen vergunning nodig. Wil je exact weten wat er wel en niet mag? Ga eens langs bij de gemeente om jouw vraag bespreekbaar te maken.

Aan welke regels moet een mantelzorgwoning voldoen?

Bij het bouwen van een mantelzorgwoning gelden er regels die je niet uit het oog moet verliezen. Zo dien je te voldoen aan de regels die behoren tot het ´Bouwbesluit´. Hierin kun je regels vinden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Een voorbeeld van zo’n regel: “Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving.” Wanneer de mantelzorg beëindigd wordt, dien je de keuken en badkamer te verwijderen. Het bouwwerk mag dan namelijk niet langer gebruikt worden als woning.

Mantelzorgwoning bouwen

Nu je volledig op de hoogte bent omtrent de regelgeving van mantelzorgwoningen is het wellicht tijd om een mantelzorgwoning te laten bouwen. Eigenwijs Bouw geeft jou het comfort dat je wenst. Bij Eigenwijs Bouw weet je van tevoren precies waar je aan toe bent. Heb jij interesse? Neem contact met ons op.
 

Een Eigenwijs bouw woning

Wijnand van EigenwijsBouw neemt je mee in de ontwikkeling van een schuurwoning. In deze video wordt duidelijk waar je als klant voor kunt kiezen om zelf te doen en wat Eigenwijsbouw precies doet.
Bekijk de video!