Bouwbiologie: binnenklimaat

Het binnenklimaat is een belangrijk onderdeel van prettig wonen. Dit is dan ook een belangrijke pijler van bouwbiologie. In deze pijler staan 5 cruciale onderwerpen centraal: het vermijden van schadelijke stoffen, het voorkomen van schadelijke micro-organismen en allergenen, het gebruik van bouwmaterialen met een aangename geur, het minimaliseren van blootstelling aan elektromagnetische velden, en tot slot, de voorkeur geven aan vloer- of wandverwarmingssystemen. Ontdek hoe deze principes bijdragen aan een prettig binnenklimaat van jouw woning.

Vermijden van schadelijke stoffen en zorgen voor voldoende ventilatie

 

Voor een gezond binnenklimaat is het essentieel schadelijke stoffen te vermijden en adequaat te ventileren. Vermijd het gebruik van chemische lijmsoorten en specifieke verfsoorten, omdat deze bijdragen aan luchtvervuiling in huis. Voldoende ventilatie is een sleutelfactor om schadelijke stoffen af te voeren en een frisse, gezonde atmosfeer te handhaven. Het minimaliseren van blootstelling aan deze stoffen draagt bij aan een welzijn bevorderend woonklimaat.

 

Voorkomen van schimmels, bacteriën en stof

 

Goed ventileren is niet alleen prettig voor de luchtkwaliteit in huis maar helpt ook bij het voorkomen van schimmels, bacteriën en stof. Goede luchtcirculatie helpt namelijk de vochtigheid te reguleren en voorkomt zo de groei van schimmels en bacteriën. Daarnaast vermindert het de stofdeeltjes in de lucht.

Materialen met neutrale geur

 

Niemand houdt van nare luchtjes in huis. Onderdeel van bouwbiologie is dan ook het gebruik van bouwmaterialen die een neutrale of aangename geur hebben. Door te kiezen voor deze bouwmaterialen draagt men bij aan een positief binnenklimaat, waarbij onprettige geuren zoveel mogelijk tot een minimum worden beperkt.

 

Blootstelling aan elektromagnetische velden minimaliseren

 

Sommige mensen ervaren gezondheidsklachten bij blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV), bekend als elektrogevoeligheid. Klachten variëren van hoofd- en spierpijn tot vermoeidheid en concentratieproblemen. De principes van bouwbiologie adviseren daarom om de blootstelling aan EMV zoveel mogelijk te vermijden onder andere door het gebruik van draadloze apparatuur te vermijden.

Vloerverwarming en wandverwarmingssystemen

 

Een vloer- en wandverwarmingssysteem (ook wel lagetemperatuurverwarming) is een efficiënte manier om de temperatuur in huis te verhogen. Het systeem zorgt voor gelijkmatige warmte op een manier die minder energie kost dan traditionele manieren van verwarmen. Dat maakt het niet alleen een duurzame manier van verwarmen maar bespaart ook nog eens op de energierekening.

BEREKEN HIER JOUW EIGEN WONING

Configurator